Zoek:

Zeven misverstanden bij nieuwe Linux gebruikers

Zonder dat je het beseft ben je zo gewend geraakt aan alle gewoontes die je hebt ontwikkeld bij het gebruik van Windows, dat een plotselinge overstap naar een Linux desktop op zijn zachtst gezegd raar aandoet. Voordat je na een eerste kennismaking Linux teleurgesteld opzij zet, willen wij je wijzen op de zeven meeste misverstanden die er bij Linux-nieuwelingen bestaan.

Verkeerde distributie gekozen

Er is niet zoiets als 'het Linux Systeem'. Er zijn honderden verschillende Distro's, een collectie op een gratis dowloadbare collectie van diverse Linux-programma's in iso-formaat (DVD). Veel distro's zijn samengesteld voor een zeer specialistische doelgroep, en voor een beginner absoluut onbegrijpelijk. Orienteer jezelf goed voordat je een distro kiest. Linux020 kan je goed adviseren bij je keuze. Over het algemeen zijn de distro's van Ubuntu en Mint aan te bevelen. Dan moet je kiezen voor een desktop. Windows heeft slechts een desktop, maar Linux kent er tientallen. Voor een ex-windows gebruiker zal de Cinnamon-desktop of de Mate-desktop het meest vertrouwd aanvoelen.

Samengevat bevelen wij Mint met Cinnamon of Ubuntu-Mate aan voor de beginner.

Er vanuit gaan dat alles hetzelfde is als bij Windows

Windows programma's zullen niet onder Linux draaien (niet helemaal waar); maar gelukkig is er voor vrijwel ieder Windows programma een gratis Linux-alternatief. Neem bijvoorbeeld LibreOffice als vervanger voor MS-Office. Hier is in het begin even zoeken naar de knopjes, en je bestanden heten .odf in plaats van het vertrouwde .docx Kom je er toch niet uit, ga dan naar de Linux-inloop voor advies of zoek op de Linux-forums naar een antwoord.

En naar de C:-drive zul je ook niet aantreffen...

Vergeefs naar de software-applicaties zoeken

Als Windows gebruiker ben je gewend naar de website van de software-leverancier te gaan en daar de setup.exe te downloaden. Start het op, en dan wordt van alles op je schijf geplaatst. Hoop dan maar dat de software-leverancier te vertrouwen is en dat de website niet voorzien is van malware.

Bij Linux staat de software op een grote database, de repositories. Deze wordt onderhouden door jouw distro, en er is garantie dat de software zich goed gedraagt op jouw computer. Gebruik de Packet-Manager om een programma te zoeken en te installeren.

Er vanuit gaan dat Software-updates automatisch gaan

Een Linux gebruiker is gewend dat hij grote controle heeft over zijn systeem. Sommige dingen gaan niet automatisch, zoals het installeren van software updates. Ook bij Linux worden fouten in de software ontdekt, en vrijwel altijd meteen verholpen. Sommigen, de zogenaamde 'Security-updates' dienen vaak uitgevoerd te worden, de andere wat minder. Beslis zelf wat je strategie is. Ons advies is iedere week de securtity-updates te installeren, of minimaal een keer per maand alle updates. Veel distro's waarschuwen je als er belangrijke updates beschikbaar zijn.

Je systeem niet beveiligen met wachtwoorden

Bij een goed geconfigureerd Linux systeem zul je een persoonlijk wachtwoord moeten invoeren voordat je kan werken. Sommigen vinden dat een vervelende drempel, maar jezelf moeten authenticeren is een essentieel onderdeel van een veilig systeem. Met een wachtwoord ben je ook optimaal beveiligd tegen programma's die stiekem in je systeem willen wroeten (zoals virussen en andere malware)

Zorgen maken over defragmentatie en virussen

De manier waarop Linux zijn data op de harde schijf opslaat is zo ontworpen dat defragmentatie nauwelijks van toepassing is. Ga er maar vanuit dat defragmenteren nooit nodig is. Ook virussen, die admin-rechten nodig hebben om hun rottigheid te kunnen uithalen maken geen schijn van kans, mits je een persoonlijk wachtwoord hebt ingesteld. (In extreme uitzonderingen kan er toch iets mis gaan.)

Zorgen maken over Vendor Lock In

Vendor Lock In is een verkoopstrategie waarmee een software-leverancier gebruikers dwingt andere software van hetzelfde merk te kopen omdat anders de opgeslagen bestanden niet gelezen kunnen worden. Zoals bijvoorbeeld het verschijnen van het .docx formaat van MS-Office, waardoor iedereen gedwongen werd een nieuwe versie van Office te kopen. Anders kon je het bestand niet openen.

Linux werkt met standaarden. Zoals het .odf-formaat voor tekstopmaak. Veel programma's ondersteunen dit Open Document Format, zodat je naast LibreOffice ook andere software kunt gebruiken om je teksten verder te verwerken. Voor grafiek is er bijvoorbeeld het Scalable Vector Graphics (.svg) formaat, die door talloze programma's gelezen en beschreven kunnen worden. Zo kun je ieder ogenblik beslissen met een ander programma verder te werken, zonder dat je al je bestanden moet converteren.

Conclusie

Linux is een goed alternatief voor MS-Windows, maar bedenk dat je in een geheel andere wereld komt. Neem de tijd om te wennen aan een andere manier van aanpak, maar als je het door hebt zul je zien dat jouw Linux distro best gebruikersvriendelijk is.

Gebaseerd op een artikel dat verscheen op http://www.datamation.com

Pagina laatst gewijzigd op 5 november 2016 om 10:16