Zoek:

Hoe Verstuur Ik Een Bericht

Als je klaar bent met de instellingen kan je beginnen met het versturen van berichten. Een simpel berichtje sturen is heel makkelijk, maar je kunt met wat meer kennis heel geavanceerd te werk gaan.

Een simpel bericht sturen

Je kunt een bericht sturen aan een Persoon, of deelnemen aan een Gesprek (kamer). Met een Persoon is dat een 1 op 1 contact, met een Gesprek kan iedereen in die kamer jouw bericht lezen.

In de linkerkolom staan de Personen en Gesprekken die je kunt bereiken. Klik op het betreffende icoon om het contact te starten.

Staat de persoon die je wilt bereiken er niet tussen, klik dan op het ⊕-tekentje en dan verschijnt er een pop-up. Tik daar de naam van de persoon die je zoekt in. (Daarom is het belangrijk dat iedereen een Weergavenaam instelt waarmee je gevonden kan worden.) Je kunt de Weergavenaam intikken, of -als je die kent, de matrix-naam (in de vorm @zijn_naam:matrix.noppesict.nl). Tijdens de tikken verschijnt een pop-up met suggesties. Klik degene die je zoekt aan.

Dan verschijnt bovenaan de middelste kolom de naam van de Persoon of Gesprek (kamer), Helemaal onderaan de middelste kolom kan je een bericht aan deze intikken. Zodra je op Enter drukt wordt het bericht verstuurd.

Er staat een fout in mijn Bericht

Het gebeurt vaak dat als je jouw pas verstuurde bericht naleest, een fout ziet. Je kunt dan jouw bericht wissen of verbeteren.

Schuif met jouw muis over jouw foute bericht, je ziet dan een pop-up menu verschijnen.

  • Als je op het potloodje klikt kan je jouw bericht verbeteren.
  • Als je op het hamburger-menu (de drie puntjes) klikt zie je de optie om jouw bericht te verwijderen

Ik wil Reageren op een bericht van een ander

Je kunt ook reageren op een oud bericht. Schuif met jouw muis over het betreffende bericht, je ziet dan een pop-up menu verschijnen. Klik op het kromme pijltje naar links, Er verschijnt dan een pop-up met dat bericht. Schrijf jouw reactie onderaan en als je klaar bent klik je op Enter. Men ziet dat het originele bericht met jouw reactie daaronder.

Op de mobiele app doe je dat door op het te reageren bericht te klikken. Dat bericht blijft dan in heldere letters, terwijl de rest donker wordt. In het tekstinvoerveld lees je dan: Verstuur een antwoord. Voor je reactie in en druk dan op het pijltje.

Ik wil kort reageren op een bericht van een ander

Handig als je met een Mee eens of zoiets wilt reageren op een bericht van een ander. Schuif met jouw muis over het betreffende bericht, je ziet dan een pop-up menu verschijnen. Klik op het lachende gezichtje. Kies het icoontje dat van toepassing is. Het verschijnt dan onder dat bericht, tezamen met een tellertje.

Ik wil de lay-out aanpassen

Je kunt tekst vormgeven met de Markdown syntax. Een effect wordt bereikt door om de bepaalde tekst speciale tekens te plaatsen.

Voorbeelden:
  • *schuin gedrukt*
  • **vet gedrukt**
  • <del>doorgestreept</del>
  • `monospace tekst`, wordt gebruikt om computer-commando's aan te geven
  • >citeren, tekst wordt weergegeven met een balk aan de linkerkant

Het effect wordt pas zichtbaar nadat het bericht gepost is.

Tip; schrijf nooit een bericht met alleen HOOFDLETTERS, want dat wordt gezien als beledigend en luid schreeuwen.

Hoe je de tekst kunt opleuken met smileys weet ik nog niet, dat is misschien nog niet mogelijk. (Op de mobiele app is dit wel mogelijk.)

Wie heeft mijn bericht gelezen?

Ofwel, is het aangekomen? Dat kan je zien door het icoontje van de lezer dat rechtsonder jouw bericht verschijnt.

Hoe deel ik een bestand?

Gewoon door op de paperclip in het tekstinvoerveld te klikken. Geef dan het bestand aan. Het bestand wordt dan in het geselecteerde Persoon of Gesprek (kamer) geplaatst.

Tekst- of PDF-bestanden kunnen direct gelezen worden door erop te klikken. Geluids- of Video-bestanden kunnen direct afgespeeld worden (mits in de gebruikelijke formaten). Ook kan het bestand gedownload worden.

Bij een mobiele app kun je direct een foto of video plaatsen, zonder het eerst op te slaan. Druk op de paperclip en selecteer dan Foto maken. Maak de foto, en als deze gelukt is druk je op het vinkje. Dan moet je de grootte van de foto bepalen. Neem bij voorkeur het kleinste formaat van 640x480 pixels. De foto wordt dan meteen geplaatst.

Let op dat als je een bestand plaatst in een kamer, iedereen in de kamer deze kan zien. (Wees dus voorzichtig bij Sexting.)

De maximale grootte van bestanden is 200Mb. Maar probeer multimedia bestanden altijd zo klein mogelijk te houden door grotere compressie en kleinere resolutie in te stellen, anders loopt onze kleine opslagschijf te snel vol!

Is VOIP mogelijk?

Voice Over IP. Je kunt ook een telefonie- of video-verbinding maken. (spraak of beeld.) Om dat te starten klik je op het telefoon- of camera-icoontje. De verbinding wordt dan gelegd via WebRTC techniek. Dit is Open Source, en garandeert een hoge mate van privacy. Het vereist echter wel een zeer snelle en stabiele Internetverbinding, anders is de verbinding hakkelig.

  • Bij de mobiele app is het aan te bevelen om bij de instellingen Allow fallback call assist server aan te zetten.
  • Bij de web app is het aan te bevelen om bij InstellingenSpraak & VideoSta de terugvalserver ... aan te zetten.

VOIP is alleen mogelijk als je gebruik maakt van Firefox, Chrome, Opera, Android, of iOS.

< Hoe werk ik met Riot.im | Veiligheid op het Internet | Ik wil een eigen Kamer >

Pagina laatst gewijzigd op 28 januari 2020 om 15:30