Zoek:

Videoconferencing

Als je wilt bellen met een videoverbinding, is er keuze genoeg qua software toepassingen. Zo zijn er WhatsApp, FaceTime, Zoom, Houseparty, Hangouts, Duo en Skype. Maar deze hebben alle ernstige problemen qua veiligheid en privacy. [1]

Als je zeker wilt weten dat niemand mee kan luisteren, of dat jouw contactgegevens niet verkocht worden aan derden, blijven maar enkele over.

Matrix

Matrix is de infrastructuur voor een chat-app. Het is een standaard voor chatten bij Linux020. Zie Veiligheid Op Het Internet en verder.

  • Voordelen zijn: Gedecentraliseerd, mogelijk een eigen matrix server te draaien, chat en video-bellen, encryptie met PGP mogelijk, per web-browser of mobiele app bereikbaar
  • Nadelen zijn: Je moet jezelf registreren voor een account, en jouw contact moet ook een matrix-account hebben

Registreer je op onze server om snel (chat of video-)contact te krijgen met het Linux020 team.

Signal

Signal is een chat-app voor op de mobiel. Dit wordt op diverse forums aanbevolen als de meest veilige chat-app, ook door de beroemde klokkenluider Edward Snowden.

  • Voordelen zijn: Encryptie is standaard, chat en video bellen.
  • Nadelen zijn: Zonder mobiel gaat het niet, als je het installeert ben je automatisch (op de server anoniem) geregistreerd, video-groepsgesprekken zijn niet mogelijk.

Jitsi (aanbevolen)

Jitsi is een video conferencing tool. Met deze is video conferencing met meerdere personen mogelijk. De software bestaat uit WebRTC die in jouw browser ingebouwd is. Daarom heb je aan een Firefox, Chromium of Safari-browser met aangesloten webcam voldoende.

De server-software is open-source en daarom zijn er meerdere Jitsi servers on-line. Een van die servers staat op https://meetme.bit.nl

Het enige wat je moet doen is een zelf gekozen unieke kanaal-naam delen met de deelnemers, en als die ingevoerd wordt is er contact. Bijvoorbeeld wordt het URL: https://meetme.bit.nl/UniekeKanaalNaam

  • Of als je de app ge├»nstalleerd hebt, alleen UniekeKanaalNaam. (wel de server op meetme.bit.nl instellen)
  • Voordelen zijn: Geen speciale software of registratie nodig, beveiligde peer-to-peer verbinding, mogelijkheid eigen contactserver te draaien.
  • Nadelen zijn: Ziet er niet zo gelikt uit als andere video-conferencing toepassingen, het is niet mogelijk om jouw contact 'op te bellen' (je moet via een ander medium een URL en tijdstip afspreken).

Zie ook de review van de Consumentenbond.

Pagina laatst gewijzigd op 29 november 2023 om 15:39