Zoek:

Wachtwoorden

Een goed wachtwoord is een lang wachtwoord, een wachtwoordzin. En daarbij hoef je geen truukjes te gebruiken als leestekens, hoofdletters en cijfers te gebruiken. Dit maakt het voor een mens alleen maar moeilijk te onthouden, terwijl een kraak-programma er geen extra moeite mee heeft.

Bron: XKCD.com

Neem bijvoorbeeld 5 willekeurige woorden uit een woordenlijst, en plak die aan elkaar. Eventueel met spaties tussen de woorden. Met DiceWare kan je willekeurige woorden genereren.

Of gebruik een onwaarschijnlijke zin: roze olifantjes vliegen om het zwembad

Of gebruik een omschrijving van een schilderij of foto in jouw huis die je met die website associeert.

Wachtwoorden bewaren

Een uitstekende wachtwoordmanager is KeepassXC. Het slaat jouw wachtwoorden versleuteld op, met een zelfgekozen wachtwoordzin. Deze database kan gekopieerd worden op andere systemen (Cross-Platform) , zoals Windows, macOS, Android, en iOS.

Hierbij hoef je dus maar een wachtwoord te onthouden, en kan je erg ingewikkelde unieke wachtwoorden gebruiken. Vergeet het hoofdwachtwoord echter niet, want dan is het bijna onmogelijk de database te ontsleutelen.

Gebruik KeepassXC voor website wachtwoorden, en ook voor alles wat geheim moet blijven, zoals pin-codes, BSN-nummers, code sloten, ed.

Als je KeepassXC start, vraagt het een naam voor de database. Voor extra veiligheid gebruik je een onlogische naam zoals wacht.dat, verstopt in een map.

KeespassXC is gratis en open source. De meeste Linux systemen kunnen het direct installeren.

Lees nu KeepassXC koppelen aan Firefox

Pagina laatst gewijzigd op 23 november 2023 om 17:16