Zoek:

De Linux Basis Cursus

Tijdens de Linux Basiscursus

De Linux cursus wordt gegeven door vrijwilligers van Linux020.

De doelgroep zijn beginners op het gebied van Linux-systemen. Op de cursus leer je wat Linux is, hoe je omgaat met het Bureaublad, en alle bijbehorende gereedschappen. Je leert omgaan met de belangrijkste programma's, zoals Web-browsers, Mail en Office. Ook leer je het systeem te onderhouden, nieuwe software installeren, en updates te maken.
De cursus wordt deels in theorie gegeven, en deels in workshop-vorm. Neem dus je Linux laptop mee. (Als je die hebt, details zie onder)

De cursus wordt in de Nederlandse taal gegeven.

Van de cursist wordt verwacht dat hij beschikt over de nodige basisvaardigheden van computers, hoe de muis bediend wordt, wat het web is, hoe je een mail verstuurt, hoe je een USB-stick uitleest, wat knippen en plakken is, hoe bestanden in mappen opgeslagen worden en dergelijke. Als je met een Windows computer kunt omgaan maar nog nooit Linux gezien hebt, is dat voldoende kennis.

De kosten zijn nog niet bekend. (Grotendeels afhankelijk van de te betalen zaalhuur).

Het voorlopige programma van deze cursus (onder voorbehoud van wijzigingen):

  1. GNU/Linix, Open Source, geschiedenis en filosofie. Verschillende distro's
  2. Kennismaking met de desktop, inloggen, muis, menu. Aanpassen van de desktop
  3. Desktop tools, Bestandsbeheerder en bestanden manipuleren. Tekstverwerker en tekst knippen en plakken, letters met accenten
  4. Hardware, interne en externe schijven, (un)-mounten. Filesysteem. Printer installeren. Back-ups maken
  5. Kennismaking met Office, PDF view, Gimp en Inkscape, KeePassX, CherryTree . Nieuwe software installeren
  6. Aanmaken gebruikersaccounts, rechten, wachtwoorden. Mail configureren. Software updates
  7. Netwerk en -instellingen, internet en Web. Werking van Firefox
  8. Multimedia, audio en video afspelen
  9. Installeren van een Linux distro op een computer. Beveiliging en veilig werken
  10. Op verzoek een les met verzoeknummers

Een sessie bestaat uit een uur theorie, een korte koffiepauze en een uur workshop (indien het programma zich ervoor leent).

De cursist moet over een Linux systeem beschikken, zodat je na de cursus kunt oefenen met de opgedane kennis. In de cursuszaal zijn desktops beschikbaar waar Linux op draait, en kunnen vrijelijk gebruikt worden tijdens de cursus. De aanbevolen versie van Linux is de laatste versie van Linux Mint MATE. Tijdens de Linux Inloop kunnen we je helpen met het installeren daarvan op je computer. Hoe je zelf een virtueel Linux systeem -geschikt voor de cursus- kunt installeren staat in de HowTo. Als je Linux Mint MATE op je laptop hebt draaien is het uiteraard het best om de laptop tijdens de cursus mee te nemen.

Wil je op de wachtlijst staan van de komende cursus voor beginners of gevorderden, dan kun je jezelf hier registreren. Je wordt dan op de hoogte gehouden.

Voor de mensen die deze cursus gevolgd hebben, is er een Vervolg Cursus.

Pagina laatst gewijzigd op 14 januari 2020 om 11:21